Deze site maakt gebruik van JavaScript. Instructies om JavaScript in te schakelen, vindt u hier.


Datum

dinsdag 02-10-2018

Aanvang

20:00 uur

Zaal

Agnietenhof Grote Zaal

Genre

Toneel

Kaarten

Vriend: € 24,00
Regulier: € 26,00
CJP-korting: € 2,50
Plaats in winkelwagenBestel rolstoelplaats
Deel pagina 
FacebookTwitterMeer...
 • De Indië Monologen (try-out)

De Indië Monologen (try-out)

 • Bijzondere theateravond over ons koloniale verleden

  Zeventig jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië staat ons koloniale verleden volop in de belangstelling. Er zijn veel Nederlanders met een Indische achtergrond. Bijna iedereen kent ook wel iemand die een verwantschap heeft met Indonesië. Hoe werkt die geschiedenis door in ons land en in onze levens? Tijdens De Indië Monologen vertellen Nederlandse schrijvers, musici en/of acteurs - allen met een Indische achtergrond of sterke betrokkenheid bij de geschiedenis van Nederlands-Indië - hun verhaal. Te gast in Tiel zijn Ellen Deckwitz, Yvonne Keuls, Sarah Sluimer, Mei Li Vos en Xavier Boot (piano).

  ---
  Over de gasten

  ELLEN DECKWITZ (1982) is dichter, columnist en theatermaker. Deckwitz’ grootouders en overgrootouders van moeders kant leefden in voormalig Nederlands-Indië. Deckwitz won onder meer de C. Buddingh-prijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Ze trad als dichter op in zowel binnen- als buitenland: van Portugal tot Oman, van Schotland tot Mongolië. Ook op Lowlands, de Nacht van de Poëzie en bij 'De Wereld Draait Door' is ze regelmatig te gast. Daarnaast is ze columnist voor NRC Next en De Morgen. Van haar hand verschenen meerdere bundels en de bestseller 'Olijven moet je leren lezen, een eerste hulp bij het snappen van poëzie'.

  YVONNE KEULS (Batavia, 1931) kwam op achtjarige leeftijd naar Den Haag. In de jaren vijftig begon ze met schrijven van columns, en breidde dat snel uit met toneelstukken en literaire televisiebewerkingen. Ze vond haar grote publiek met sociaal-realistische romans/toneelstukken als Jan Rap en z’n maat, De moeder van David S en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Veel van haar boeken werden bekroond en groeiden uit tot klassiekers binnen de Nederlandse literatuur. Met haar roman 'Mevrouw mijn moeder', waarmee Keuls in 1999 de Trouw Publieksprijs in de wacht sleepte, bracht ze een ode aan haar Indische moeder en haar Indische wortels. In 'Lowietjes smartengeld' beschreef ze het leed dat haar directe familie had doorgemaakt tijdens de Japanse bezetting. In haar jongste boek 'Zoals ik jou ken, ken jij mij' (2018) beschreef ze haar bijzondere vriendschap en samenwerking met Hella Haasse.

  SARAH SLUIMER (1985) is kind van een Indische moeder en groeide op in Hardinxveld-Giessendam. Sluimer begon haar werkzame leven in het theater als dramaturg. Ze werkte als programmamaker bij De Balie, schreef opiniestukken voor onder andere de Volkskrant en NRC, en voor De Correspondent schreef ze over seksualiteit. Samen met haar vriend Willem Bosch schreef ze bij Lebowski de columnbundel 'Ontaarde Ouders', over het eerste jaar ouderschap. In 2018 verscheen haar debuutroman 'Keizer'. Dit jaar schrijft ze voor theatergroep Mugmetdegoudentand een nieuwe theatertekst over de Joodse Raad.

  MEI LI VOS (1970) is bestuurder bij vakbond AVV, een vakbond die ze in 2005 oprichtte met een aantal dertigers die de belangen van freelancers en flexwerkers wilden vertegenwoordigen. Tussen 2007 en 2017 was ze Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ze was onder andere woordvoerder Economische Zaken, flexibele arbeid en zzp’ers en wetenschapsbeleid. In de parlementaire enquêtecommissie naar het falen van de hogesnelheidstrein Fyra was ze vice-voorzitter. Ze promoveerde in 2001 op een proefschrift over de ontwikkelingshulprelatie tussen Nederland en Indonesië.

  XAVIER BOOT (1989) - Piano | Xavier Boot werd op zijn elfde aangenomen bij de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium. Hij kreeg les aan de Academie voor Muzikaal Talent en later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag les van de Russische pianiste Mila Baslawskaja, Rian de Waal en Georg Friedrich Schenck. Boot ontving als eerste Nederlandse pianist het masterdiploma Live Electronics aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij treedt op in binnen- en buitenland met artiesten als Philip Glass, Emmy Verhey en Rubin Kodheli en speelde voor Koningin Beatrix. Hij heeft op diverse concoursen prijzen gewonnen.

  ---
  Muziek

  ASTRID SERIESE (1957) - Zang | Seriese heeft haar sporen in het theater verdiend met onder andere producties van regisseur Johan Simons (Trojaanse Vrouwen) en Louis Andriessen (M is for Man, Music, Mozart). Met trompettist Nedly Elstak en saxofonist Willem Breuker bespeelde ze alle jazzpodia in binnen- en buitenland en met Mathilde Santing en Julya Lo’ko won ze de eerste prijs op het Knokke Songfestival. In gitarist en sparringpartner Erwin van Ligten heeft ze haar muzikale evenknie gevonden. In 2016 schreef Astrid in opdracht van het Tong Tong Festival het theaterconcert Ibu Saya, over haar Indische moeder Lyke Morjan. Haar deelname aan De Indië Monologen was voor haar een logisch vervolg.

  ERWIN VAN LIGTEN (1957, Surabaya) - Gitaar | Van Ligten verleent al jaren zijn diensten aan diverse artiesten en acts, waaronder Barry Hay, Mathilde Santing, Chris Hinze en Astrid Seriese. Daarnaast werkte hij mee aan verschillende projecten, zoals Kroncong Baru met Julya Lo'ko en Blues & Poetry met Astrid Seriese en voorzag het theaterprogramma Geen gewoon Indisch meisje van Marion Bloem van een muzikale omlijsting.

  ---
  Regie

  BO TARENSKEEN (1981)
  is regisseur, toneelschrijver, acteur en medeoprichter van Theater Na de Dam. Hij studeerde filosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam en Berlijn en volgde dankzij een beurs van de VandenEnde Foundation de Regieopleiding aan het RITS in Brussel. Hij schreef en regisseerde bij o.a. Frascati, Bellevue Lunchtheater en De Brakke Grond, en maakte voorstellingen met o.a. Spinvis, Nasrdin Dchar en Damiaan Denys. In 2014 won hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn toneelstuk over ons Indische verleden.

  regie: Bo Tarenskeen ∙ zang: Astrid Seriese ∙ gitaar: Erwin van Ligten

  www.indiemonologen.nl

  Extra's bij deze voorstelling

  Wilt u alleen reserveren voor de extra's, zoals voor het restaurant of de inleiding? Via de speciale reserveerpagina voor extra activiteiten kunt u hiervoor plaatsen bespreken.

 • Voorafgaand aan deze voorstelling/film kunt u eten in ons theaterrestaurant.
  Op dinsdag- en woensdag kunt u naast à la carte ook kiezen voor de speciale Filmhap. Voor slechts € 10,00 serveren wij u dan een wisselende maaltijd maar altijd met pure ingrediënten en dagverse producten.   Advertenties