Deze site maakt gebruik van JavaScript. Instructies om JavaScript in te schakelen, vindt u hier.
Programma Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof - Agnietenhof
 • Datum

  vrijdag 13-10-2023

  Aanvang

  20:00 uur

  Eindtijd

  21:15 uur

  Zaal

  Agnietenhof Kleine Zaal

  Genre

  Dans

  Kaarten

  Regulier: € 19,50
  Vriend: € 17,50
  CJP-korting: € 2,50
  Plaats in winkelwagenBestel rolstoelplaats
  Cherony Pelupessy Keturunan

  Cherony Pelupessy

 • Keturunan

  Dans, documentaire en foto-expositie over roerige geschiedenis met Indonesië en De Molukken

  Wat is het gevoel dat naar boven komt als we het over onze afkomst hebben, met haar wortels in Indonesië, Molukken en Nederland? Trots, schaamte, leed, eer, verwarring? Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van nakomelingen van voorouders die de veelbewogen reis hebben doorgemaakt. Wat is hun relatie met Nederland? 

  In KETURUNAN (vertaald: nakomeling) wordt er een brug geslagen tussen de geschiedenis en de huidige, jongere generaties met muziek, (traditionele en moderne) dans, een documentaire en een foto-expositie. 
  De huidige generatie(s) hebben weliswaar die onvrede van de complexe geschiedenis niet zelf ervaren, maar voelen de pijn van onze (voor)ouders wel. In het onderzoeksproces wordt verkend op welke manier die verbanden gelijktijdig voortleven.

  Een ‘tijdelijk’ verblijf
  In 1949 komt er een einde aan de eeuwenlange Nederlandse bezetting van Indonesië en daarmee ook een einde aan het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). 
  62.000 KNIL-soldaten kregen de keuze ofwel gedemobiliseerd te worden, ofwel deel uit te gaan maken van het nieuwe Indonesisch Nationaal Leger. Beide opties waren niet erg aantrekkelijk: KNIL-militairen hadden immers voor Nederland gevochten en niet voor Indonesië. Daarnaast streden de Molukkers al heel lang voor een onafhankelijke staat. 

  Uiteindelijk, nadat de situatie nog meer verslechterd, werden in 1951 de oud-KNIL gedienden met hun families voor hun eigen veiligheid tijdelijk naar Nederland gehaald. Een tijdelijk verblijf dat uiteindelijk permanent werd.
   

  concept & regie: Cheroney Pelupessy · choreografie: Cheroney Pelupessy · dansers: Melissa Damayanti, Sascha Lekatompessy, Simon Mual, Mezack Sahetapy, Moya Wenno · muziekontwerp: Tom van Wee, Karindra Perrier · kostuumontwerp: Mirjam Manusama · licht: Simchah Hoed · documentaire: Rijko Fernandez · beeld & ontwerp: Sjoerd Derine · archief onderzoek: Lara Nuberg · foto expositie: Yara Jimmink · advies: Ambonwhene Aratuaman

  Extra's bij deze voorstelling

  Reserveren voor een extra activiteit kan tijdens het bestellen van theater- of filmkaarten. Je komt het vanzelf tegen in het bestelproces.
  Heb je al kaarten voor een voorstelling of film? Reserveer dan via deze pagina.

 • Nagenieten na de voorstelling/film? Bestel een Borrelplank!
  Na afloop serveren wij verschillende borrelplanken met lekkere hapjes. Je hebt de keuze uit 2 verschillende borrelplanken: 

  Borrelplank - koud
  Olijven, amandelen, kaasblokjes en coppa di parma
  €5,- euro per persoon

  Borrelplank - gemengd
  Olijven, amandelen, kaasblokjes, coppa di parma,  kaasstengels, stokbrood met huisgemaakte tomatentapenade en bitterballen
  €8,50 per persoon

  De Borrelplank is te reserveren via onze speciale reserveerpagina of tijdens het bestellen van kaarten. Hierbij zijn helaas geen dieetwensen mogelijk.  Advertenties